Rudy van Belkom a modulární systém voleb

Nizozemský designer Rudy van Belkom propaguje v podstatě jednoduchou myšlenku. Stranický systém, v němž proti sobě soutěží ve volbách politické strany, je přežitek světa dávno minulého. Svět hlubokých binárních opozic, ať už jde o křesťanství/ateismus, levice/pravice, atp. dnes totiž nahrazuje svět hypertrofovaného individualismu, v němž člověk, spíše než aby následoval nějaké velké vyprávění a zastával neměnné názory, podobně jako kutil vytváří své neustále proměnlivé osobní pohledy a preference. Dle van Belkomovy myšlenky tzv. „modulární politiky“ by se proto stranické programy měly rozkouskovat do jednotlivých programových bodů a tyto body by si poté informovaní voliči skládali do svých vlastních balíčků. Tímto by zanikl dnes již překonaný a z jistého pohledu trochu absurdně působící proces spočívající ve volební soutěži politických stran a následného vyjednávání o spolupráci při prosazování programových bodů mezi vítězi. Namísto toho by vznikly mezi-stranické týmy pracující na konkrétních, lidem nejvíce preferovaných programových bodech.

Van Belkomova myšlenka nezní na první pohled špatně, na druhou stranu není nijak teoreticky ani prakticky více rozpracována. Absentuje jakákoliv strategie, jak nový systém prosadit a vzhledem k nerozpracovanosti myšlenky vyvstávají dosti závažné otázky a pochybnosti o jeho přínose. Stačí například systém konfrontovat s tzv. volebními kalkulačkami, ke kterým má navrhované řešení blízko. Jedním z hlavních problémů volebních kalkulaček je to, že vyzývají k rychlé binární odpovědi na komplexní otázky z řady oblastní, aniž by vyžadovaly hlubší porozumění. Výsledné odpovědi z kalkulačky tak často nejsou vůbec výsledkem nějaké vyšší racionality, ale souborem více či méně přesných domněnek. Proto podobně jako v „kalkulačkách“ nemusí být vybrané body v programu stran nějakou moudřejší, společensky prospěšnější volbou. Zvlášť pokud se jedná o komplexnější otázky jako jsou otázky zahraniční politiky a ekonomiky.  Je tak trochu paradoxem, že van Belkom je na jednu stranu odpůrce referend na vyšší než komunální úrovni právě z výše uvedeného důvodu a na druhou je přesvědčen, že preferenční hlasování ohledně určitých programových bodů by mohlo přinést nějaké pozitivní výsledky. Dalšími problémy může být to, že van Belkom vůbec nezohledňuje, že politika je také o lidech, jejich schopnostech, kompetencích a kultuře veřejného projevu, nikoliv jen o názorovém vyhranění, navíc zobecněným do několika vět. Bylo by pak zajímavým myšlenkovým experimentem, co by se stalo, kdyby tento aspekt ve volbách přestal hrát roli.

Van Belkom si dobře všímá fenoménu zastaralosti a neudržitelnosti systému politických stran a dichotomií minulého století, který se u nás i v Evropě projevuje úpadkem tradičních politických stran a volebním úspěchem politicky obtížně zařaditelných, často populistických hnutí. Nabízí sympatický nápad na zlepšení tohoto stavu, v němž ještě vládne stranický systém, ale strany jako jsme je znali v minulosti přestávají mít své opodstatnění.

Jakýmsi nevysloveným přesvědčením van Belkoma je to, že to nejsou již političtí filosofové, ani politologové, ale designeři, kdo je schopen svým myšlením zajít mimo vyšlapané cesty a navrhnout lepší politický systém. Pouze povrchní, pokud vůbec nějaká, znalost politické teorie pro van Belkoma evidentně není překážkou, aby se nebál do komplikované oblasti politiky sebevědomě vnášet své ideje. Poněkud úsměvně však vyznívá, když se v rozhovoru v časopise Dezeen staví do role zneuznaného génia, jakéhosi van Gogha politického myšlení, jehož dílo bude pravděpodobně doceněno až po jeho smrti.

Dle van Belkomova loňského výzkumu se mezi 75 tisíci respondenty našlo pouze 10 až 20 procent voličů, kteří v tamních parlamentních volbách volilo strany, jež jsou v souladu s jejich názory. Drtivá většina voličů tak volila prakticky pouze intuitivně a emocionálně. Zjištění je to nepochybně závažné, nicméně to, zda-li by větší povědomí o volených programových bodech přineslo moudřejší rozhodování o obecném dobru, zůstává otázkou.

 

Zdrojehttps://www.dezeen.com/2017/10/26/democracy-election-voting-booking-com-rudy-van-belkom-interview-dutch-design-week-2017/

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho s ostatními!